Karaokelaitteisto ja äänentoisto

Äänentoistolaitteiden periaatteita

Käytämme tilaisuuksissamme laadukkaita kokonaisuuksia, joiden avulla haluamme tarjota laulajille, ja kuuntelijoille hyvän soundimaailman. Paljon kuulee keikalla sanottavan esimerkiksi, että miksaa poika hyvin, tai tee musta sen artistin kuuloinen (Sisäpiirin paljastuksena sanottakoon että vielä ei ole kehitetty sellaista konetta jolla saisimme laulajan kuulostamaan vaikka Paula Koivuniemeltä, tai Elvikseltä). Mikserin ja hyvien kaiuttimien (kiitos, Pera) avulla saadaan kuitenkin perusta kuntoon, millä tarkoitamme sitä että laadukkaalla kokoonpanolla laulajan ääni ja taustamusiikki vääristyvät mahdollisimman vähän (toisin ilmaistuna: toistokäyrä on lähes suora koko ihmiskorvan kuuloalueella), jolloin laulajan ja kuulijoiden ei tarvitse sulkea korviaan vaikka musiikki pauhaisi vähän kovemmalla volyymillä. Varsinkin liiallisesti korostuva diskantti (korkeat äänet) aiheuttaa tilanteita, jossa korvia rupeaa kuumottamaan, vaikkei kovaa soitettaisikaan (kuvittele vaikka vierekkäin bassokitara ja huilu: yhtä suurella voimakkuudella soitettaessa huilun ääni kuulostaa paljon voimakkaammalta). Seuraavaksi huomio kiinnittyy mikrofoneihin. Niissä on oikeasti paljon eroja, jotka aiheuttavat sekä juontajalle että laulajalle harmaita hiuksia jos käytössä on kapistus joka leikkaa äänestä jotain pois (kuvittele katsovasi televisiosta ohjelmaa josta näet vain reunat, ja kuvaruudun keskiosa on musta). Mikrofonin suhteen luotamme alan ammattilaisiin ja omiin korviimme; kun tätä työtä tekee elantonsa eteen, ei sitä mielellään tee huonoilla laitteilla. Eivät ne taksikuskitkaan tee työtään Ladalla, enkä usko asiakkaidenkaan sen kyytiin istuvan...

Karaokesoittimet

Käytössämme on kaksi soitintyyppiä, Laserdisc (isot levyt), ja dvd. Laserdisc on formaattina valmistajien osalta jo ns. kuopattu (niitä ei enää valmisteta), mutta karaokekäytössä niitä on yhä liikkeellä. Levyt ovat oikein käytettynä ikuisia, mikä on ehkä ollut syy tuotannon alasajoon. Kaikesta tarvittavasta laitteistosta levyt ovat suurin investointi karaokeyrittäjälle. Dvd on tulevaisuuden formaatti tällä hetkellä, joten uudet kappaleet joihin investoimme säännöllisesti, ovat dvd-levyillä.

Kaiuttimet - the max

Käytössämme on suomalaisen kaiutintehtailija-pioneerin käsin valmistamat kaiutinkaapit. Muilla laitteilla emme ammattikäytössä työskentele, sillä tämän firman laatu on yksinkertaisesti parasta mitä meille on tullut vastaan (käyttäisin niitä myös kotona, ellei siellä olisi tilanpuutetta, toim.huom). Passiiviset kaiuttimet vaativat aina erillisen virtalähteen, jonka virkaa toimittaa yrityksessämme mikserivahvistin.

Transponointi

Joskus karaokesoittimissa on sisäänrakennettuna mahdollisuus muuttaa kappaleen sävelkorkeutta, me taas käytämme erillistä laitetta tähän. Miksi, saattaa joku kysyä? Vastauksemme on yksinkertainen, se tarjoaa luotettavamman ja paremman kuuloisen lopputuloksen kuin soittimien tarjoama vaihtoehto.

Karaoke - Levyt

Käytössämme on levyjä melkein kaikilta suomalaisilta valmistajilta. Karaokessamme käytetään vain ammattikäyttöön tarkoitettuja levyjä, joka tarkoittaa sitä että niitä on luvallista soittaa julkisissa paikoissa kuten ravintolassa, ulkoilma-keikoilla, ja yritysten omissa tilaisuuksissa.

Mikserivahvistin

Mikserivahvistin tekee kahta työtä karaoken aikana. Ensisijainen duuni on vahvistimena toimiminen, eli sähkövirran toimittaminen kaiuttimille. Vähän kuin bonuksena tämä laite mahdollistaa myös äänenvoimakkuuden säädöt, äänenvärin säätömahdollisuudet, ja usein karaokelaulajille tärkeän efektin, kaiun. Joskus olen sanonut että yksinkertainen on kaunista, ja niin se on varsinkin tämän laitteen kohdalla: kolme erillistä laitetta yksien kuorien sisällä on enemmän kuin uskaltaa pyytääkään.

Muut tarvikkeet

kuten johdot, erilaiset liittimet, ja muu pieni sälä, mitä tarvikesalkustamme löytyy, on oikeastaan kaikkein tärkeimmässä asemassa koko illan kulkua ajatellen. Ei uskoisi, että yksi viallinen johdonpätkä voi lopettaa koko illan, mutta näin se kuitenkin on. Heikkolaatuinen johto voi aiheuttaa oikosulun (ja käräyttää samalla jotain kallista), tai katketa ajatuksen voimalla, mikä johtaa useimmiten siihen että ääni ei kuulu vaikka mitä taikoja kokeilisi. Huonolaatuinen tarvike voi myös aiheuttaa vaaratilanteita sähköiskun muodossa. Sitä sanotaan: ei se koko vaan se miten se toimii.