Yleisiä ohjeita

Emme ole ammattilaisia laulunopettajina (paitsi Jaana), joten nämä ohjeistukset ovat ennemminkin vinkkejä hyvään laulusuoritukseen, mikä joskus johtaa suurempaan innostumiseen laulamisesta ja karaokesta, mikä puolestaan johtaa siihen että nämä vinkit heitetään roskakoriin... mutta ainakin aluksi näistä vinkeistä voi olla hyötyä.

Karaoke harrastuksena

Tarjoaa laulajille monia asioita (joita on mahdollista kokea myös muissa harrastuksissa, toim.huom) jotka aiheuttavat positiivista riippuvuutta. Ensimmäisen kokeilun jälkeen joku vannoo, ettei enää ikinä laula julkisesti missään olosuhteessa (tämä on kuultu usein vakilaulajien sanomana), kun joku toinen suorastaan innostuu ja valitsee heti seuraavan biisin tulevalle kierrokselle. Makuja on monia, onneksi myös vaihtoehtoja riittää. Nykyään on jo aika yleisesti hyväksyttyä ilmoittaa harrastavansa karaokelaulamista, eikä ensimmäinen reaktio ole alkoholiongelma-diagnoosi). Seuraavista infolaatikoista voit poimia yleisiä ohjeita karaokeillan kulusta, ja tarkempia tietoja saat sähköpostitse (jos meidän mielipiteitämme haluat kuulla jostain karaokeen liittyvästä asiasta)...

Kappaleen valinta

Usein aloitetaan itselleen tutuilla kappaleilla, mikä on ihan luonnollinen valinta. Kun olet tarpeeksi usein kuunnellut radiosta lempibiisin, saat varmuutta alkumetreillä. Kokemuksen kasvaessa haluat ehkä laulaa jotain muuta, mutta mitähän laulaisit? Monesti saman laulajan ääni sopii samantyyliseen kappaleeseen kuin nyrkki silmään. Eli jos pidät vaikkapa Anna Erikssonin kappaleista, saattaa Annika Eklundin biisit sopia sinulle laulettaviksi (em. laulajilla on samankaltainen tyylilaji, ja rytmitys kappaleissaan). Samoin jos pidät vaikka jazz-musiikista, voi saman genren sisältä löytyä uusia kappaleita sinun valloitettavaksi.

Sävelkorkeus

Sävellajin valinnalla (transponointi) on joskus todella suuri merkitys laulusuorituksen onnistumiselle. Useimmissa laitteissa on mahdollisuus muuttaa sävellajia, jos laulaja tuntee ettei ns. "oma ääniala riitä". Sävellajia muutetaan usein puolen sävelaskeleen verran ylös tai alas, jolloin esimerkiksi -2 tarkoittaa karaokejuontajalle yhden kokonaisen sävelaskeleen madallusta alkuperäiseen verrattuna. Usein +/-2 on riittävä muutos jotta laulu on sopivalla korkeudella. Suuremmatkin muutokset ovat mahdollisia, mutta vaarana on silloin taustamusiikin puuroutuminen. Asia johtuu siitä että transponointi-laitteiston pitää suoriutua kahdesta samanaikaisesta toisistaan vastakkaisesta työvaiheesta: kun äänentasoa muutetaan alaspäin, on luonnollinen reaktio rytmin hidastuminen, joka siis pitää estää (prosessori joutuu painimaan matematiikan sääntöjen vastaisesti, ja asia hoidetaan mekaanisesti, jolloin taustamusiikki vääjäämättä muuttuu erilaiseksi). Huomioi sävelkorkeuden muutoksissa myös se, että jos yhtä laulamaasi kappaletta pitää muuttaa, se ei tarkoita sitä että automaattisesti myös muiden biisien kohdalla olisi sama tilanne.

Mikrofonin käyttäminen

Mikrofonin toimintaperiaate on muuttaa laulusi sähkösignaaliksi joka kulkee johtoa pitkin (tai langattomasti) mikrofonista mikserille (laite jossa signaali puretaan, ja lähetetään edelleen vahvistimen kautta kaiuttimiin), jonka jälkeen äänesi kuuluu kaikille kuuntelijoille. Mikrofoni ottaa vastaan äänenpainetta joka laulaessasi syntyy sen sisällä olevan kapselin avulla. Oikealla tavalla toimiakseen sinun tulee suunnata mikrofoni suoraan suutasi kohden (n 90 asteen kulma lattiasta mitaten), ja noin 4-6 sentin päähän suustasi. Näin karaokejuontaja voi säätää äänesi kuulumaan oikean laisena, ja siten että kuulostat omalta itseltäsi. Mikrofonin pään sulkeminen kämmenen sisään on yleisin syy sille miksi laulu ei kuulosta hyvältä, ja laitteet saattavat jopa mennä pois päältä (liian suuren äänenpaineen seurauksena).

Lauluvuoro

Juontajan työ on pitää laulajien keskinäisestä järjestyksestä kirjanpitoa, jotta laulajat ovat tasaväkisessä asemassa keskenään. Mikään ei ole niin häiritsevää kuin sellainen juontaja joka suosii esimerkiksi omia kavereitaan, tai kanta-asiakkaita. Meidän palkkalistoillamme oleville juontajille on kunnia-asia, että laulajat eivät pääse etuilemaan lauluvuoroissaan. Rahalla saa, ja hevosella pääsee, mutta karaokessa järjestys on pyhä. Keskimääräinen kappale on 3 minuutin pituinen, mikä tarkoittaa levyn vaihtoon kuluvan ajan kanssa sitä että 4 minuutin välein (suunnilleen) on seuraavan laulajan vuoro. Jos kysyt juontajalta "montako laulajaa on ennen minua?" (ja juontaja ehtii kysymykseen vastata esim. 15), voit päätellä että noin tunti vierähtää aikaa kysymyksen esittämisestä siihen kun pääset laulamaan .